Kilimanjaro National Park

De hoogste berg van Afrika

Kilimanjaro Nationaal Park heeft een oppervlakte van 753 km2 en is gelegen bij de stad Moshi op 123 km afstand van Arusha (ongeveer 2 uur rijden). Het park is UNESCO Werelderfgoed en bevat de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro. Mount Kilimanjaro is een inactieve vulkaan en wordt gevormd door drie grote gedoofde vulkanen: Shira (3962 m) in het westen, Mawenzi (5149 m) in het oosten en de hoogste en altijd met sneeuw bedekte Kibo (5895 m) in het midden. De Kilimanjaro is een populaire berg. Jaarlijks beginnen enkele tienduizenden klimmers aan de tocht naar de top van de Kibo.

De zones van de Kilimanjaro

De Kilimanjaro kent vijf verschillende klimaatzones: te beginnen met het tropische laagland (800 – 1.900 meter) en het dichte en weelderige bergbos (1.900- 2.900 meter). Hier vind je primaten, antilopen en zelfs olifanten. Ook worden hier op de berghellingen onder meer koffie, maïs en bananen geteeld. Daarboven begint het neerslagrijke, tropische bergbos (2.900 – 4.000 meter).

Bijna elke dag hangen de wolken laag boven het bos en de heide en is het er mistig en nat. De laatste kilometer bestaat uit een dorre bergwoestijn (4.000 – 5.000 meter) en dan nog 895 meter te gaan naar de kille top die bestaat uit lavawoestijn en plakken ijs.

Beklimming van de Kilimanjaro

De Marangu trail is de populaire en drukste route naar de top en duurt gemiddeld vijf dagen, maar de minder bekende routes zijn vaak relatief rustig. De bijzondere uitzichten op en vanaf de berg maken de Kilimanjaro voor velen onweerstaanbaar. Daarbij heb je ook het geluk dat je niet zelf je bagage hoeft te dragen en er is een kok die onderweg het eten klaarmaakt. Veel mensen overschatten echter hun eigen capaciteiten, de temperatuur (die is erg laag) en de gevolgen van inspanning op grote hoogte. Een klein deel van de klimmers bereikt ook daadwerkelijk de top.