Mkomazi National Park

Spectaculair toevluchtsoord

Het Mkomazi National Park is een redelijk klein, lang, dicht bebost en relatief onbekend park van 3234 km² ten zuiden van de grens met Kenia en het Keniaanse Tsavo National Park. Tussen deze twee parken vindt er gedurende de regentijd een migratie plaats van olifanten, oryxen, herten en zebra’s. In het noordwesten is de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, te zien.

Het park is niet erg bekend en pas sinds 2006 een Nationaal Park. Dit is vooral gedaan voor het behoud van de bedreigde zwarte neushoorn en heeft juist daarom zijn charme. Mkomazi is 202 kilometer verwijderd van Arusha, maar voor de avonturier zeker de moeite waard. Het is er niet toeristisch en de dieren hebben nog hun natuurlijke leefgedrag behouden. Door de dichte begroeiing zijn de dieren wel wat moeilijker te spotten. Met meer dan 450 vogelsoorten is dit park voor de vogelspotters een echte must.

De bron van water

Mkomazi National Park ontleent zijn naam aan de Pare stam (een van de grootste lokale stammen in noord Tanzania). Mkomza betekent onder de Paren ‘de bron van water’, verwijzend naar de Umba rivier aan de zuidoostelijke grens. De rivier is de enige permanente en betrouwbare waterbron in het Mkomazi National Park, die ook de grens vormt met het zuidoosten van het beschermde gebied.

De rivier en andere waterbronnen zijn eenideale leefomgeving voor zowel kleine als grote zoogdieren, waaronder de jakhals, leeuw, cheeta, buffels en luipaarden. Kuddes met Generoek gazellen (girafgazellen) overleven met hun lange slanke hals en koppen wel in Mkomazi’s landschap, waar andere antilopen dat niet kunnen. De girafantilopen zijn net buitenaardse wezens en kunnen zelfs op hun achterpoten staan om de kleine bladeren van stekelige struiken en bomen te bereiken.

Wilde honden en neushoorns

Mkomazi is een wildernis en een toevluchtsoord voor enkele soorten die met uitsterven bedreigd zijn, zoals de Afrikaanse wilde hond en de zwarte neushoorn. Het doel van het park is om samen met het aangrenzende Umbareservaat zo veel mogelijk bescherming te bieden aan deze en andere soorten wild.

Er kwam onder andere een fokprogramma voor de Afrikaanse wilde hond, en de Mkomazi Rhino Sanctuary heeft internationale faam behaald in het fokprogramma van de neushoorn. Het resultaat is een spectaculair succes. Een van de meest kwetsbare, bedreigde en mooie dieren van Afrika is herboren.