Serengeti National Park

Eindeloze vlaktes

De Masaï noemen het Serengeti National park de ‘Siringet’, wat letterlijk ‘eindeloze vlaktes’ betekent. De Serengeti heeft een oppervlakte van ongeveer 30.000 km2. Daarvan bevindt zich 80 procent in het noorden van Tanzania en de resterende 20 procent loopt over in de Masaï Mara in Kenia. Ontdek de eindeloze vlaktes van savannes en boslandschappen in een van de meest bekende parken en het grootste beschermde gebied van Tanzania.

Het ecosysteem van de Serengeti is een van de oudste op aarde. De essentiële kenmerken van klimaat, vegetatie en fauna zijn nauwelijks veranderd in de afgelopen miljoen jaar. Naast de bekendste diersoorten zijn er natuurlijk nog vele andere minder bekende diersoorten die minstens zo interessant zijn. In totaal leven er meer dan 3,5 miljoen dieren in het Serengeti National Park!

Great Migration

De Serengetivlakte staat bekend om de jaarlijkse migratie van ruim twee miljoen hoefdieren (gnoes, gazelles, zebra’s) en in hun kielzog de roofdieren (leeuwen, luipaarden, hyena’s en in de rivieren hongerige krokodillen). Ze verplaatsen zich vanwege de droogte van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes met water en vers gras.

Na de regens gaan ze via een omweg via het westelijk deel weer terug. Dit wordt ook wel een cirkelvormige migratie genoemd. De Great Migration of ‘Grote Trek’ in de Serengeti (Tanzania) en Masai Mara (Kenia) is een van de meest spectaculaire schouwspelen van moeder natuur en iets dat elke natuurliefhebber eens in zijn leven gezien moet hebben.

Minimap

De maanden mei t/m september zijn de beste maanden om de echte actie van de Grote Trek te aanschouwen. In december kun je de honderdduizenden wilde dieren zien aankomen in het zuidoosten van de Serengeti, de omgeving van de Ngorongoro krater. De gidsen hebben onderling veel contact en zo weten we eigenlijk altijd waar de kuddes zijn.

Ook een interessante periode is het kalverseizoen, dat zich eind januari en begin februari in het zuiden van de Serengeti afspeelt. Er worden dan elke dag zo’n achtduizend jonge wildebeesten geboren. In deze tijd van het jaar verblijven de dieren in de dezelfde omgeving en wordt de kalveren even rust gegund voordat ze deel gaan nemen aan de migratie.

De wieg der mensheid

Olduvai Gorge is een diepe kloof van ongeveer 45 kilometer lang in de Great Rift Valley, tussen Ngorongoro en de Serengeti. Olduvai Gorge is een van de belangrijkste prehistorische vindplaatsen ter wereld. In 1959 vonden de antropologen Mary en Louis Leakey hier 1,8 miljoen jaar oude overblijfselen van de eerste mens. Later – in 1979 – deed ze nog een indrukwekkende ontdekking: 3,5 miljoen jaar oude menselijke voetsporen.

Daarom wordt Olduvai Gorge ook wel “de wieg der mensheid” genoemd. Er is een klein maar interessant museum waar je de vondsten van de antropologenfamilie kan bezichtigen.