Met een doorsnede van ca. 20 kilometer, een oppervlakte van 260 km² en een 600 meter hoge kraterwand is de Ngorongoro Crater de grootste nog intact zijnde krater ter wereld. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als Werelderfgoed en is onderdeel van de ‘Ngorongoro Conservation Area’, een uniek gebied waar mens en dier (zoals de authentieke Masaï en Hadza) gezamenlijk leeft.
In de krater leven naar schatting 30.000 grote zoogdieren waaronder zebra’s, gnoes, buffels en olifanten, maar ook hyena’s, luipaarden en leeuwen. Het gebied heeft daarmee de hoogste dierenconcentratie van Afrika! Ook wanneer u de neushoorn tijdens uw reis wil spotten is de kans hier het grootst. Vanaf de rand van de krater, waar je kunt overnachten, kijk je uit over groene uitgestrekte vlaktes, kleine riviertjes, bossen en moerassen. Omdat het gebied is ingesloten en de vlakke kraterbodem grotendeels uit open grasland bestaat, is het eenvoudig in beheer te houden.
Het is een bolwerk van bedreigde diersoorten, waaronder de zwarte neushoorn en de cheeta.
De rit naar de krater toe is een belevenis op zich, waarbij je het ultieme Tanzania-gevoel ervaart. Je rijdt namelijk door de mooie tropische oerwouden heen. Eenmaal op de bodem van de krater zult je je ogen uitkijken van de vele dieren en prachtige vergezichten. Waar je ook rijdt in de krater, overal zie je wilde dieren om je heen.
Dagelijks dalen de Masaï met hun kuddes koeien af de krater in om deze te laten drinken. Zij zijn als enigen bevoegd zich buiten de voertuigen in de krater te bevinden. Omdat het wild in de krater minder schuw is dan ergens anders in de Serengeti en in grote hoeveelheden voorkomt, zijn er in het hoogseizoen veel toeristen. Doordat veel mensen de krater willen bezoeken is het niet toegestaan om meer dan één gamedrive van maximaal zes uur per dag te maken.
Voldoende overigens om de hele krater te ontdekken.