Lake Natron

Na een lange en spectaculaire rit waar de natuur langzaam veranderd bereiken we Lake Natron. Lake Natron is een zout of alkalisch meer in het Oosten van Tanzania, tussen Ngorongo Conservation Area en Arusha. Het meer staat bekend als een van de meest belangrijkste broedplaatsen voor de kleine flamingo. Het is gelegen aan de rand van de nog actieve vulkaan Ol Doinyo Lengai, vertaald uit het Swahili - de berg van God. Deze berg kunt u beklimmen, ’s nachts. Op de dag is het te heet om deze klim te doen. De klim is zwaar vanwege de vele losse stenen en gruis op de berg. Maar op de top de zon te zien opkomen maakt het een onvergetelijke belevenis.

U kunt hier ook een wandeling maken om het meer en/of een wandeling maken naar de watervallen die verscholen liggen in de in de bergen.

Lake Natron is vrij ondiep, minder dan drie meter en varieert in breedte, afhankelijk van het waterpeil. Het is 57 kilometer lang en 22 kilometer breed. In dit gebied valt onregelmatige, seizoensgebonden regenval, voornamelijk tussen december en mei. De temperaturen aan het meer zijn vaak meer dan 40°C. Lake Natron is een veilige broedplaats voor flamingo’s, aangezien de meeste andere dieren deze omgeving met de hoge temperatuur van het meer (tot 60 ° C) en het hoge zoutgehalte als zeer onprettig ervaren. Het vormt dus een goede barrière tegen roofdieren die nesten proberen te bereiken op seizoensgebonden eilanden. Elk jaar vliegen meer dan twee miljoen flamingo’s het gebied in, waarbij de eieren worden gelegd en de jongen uitkomen tussen september en april. Naarmate het zoutgehalte toeneemt, nemen ook de cyanobacteriën toe en is er meer plek voor nesten in het meer.

Wilde dieren in Lake Natron

Sommige vissoorten (zoals tilapia) kunnen overleven in het iets minder zoute water aan de randen. Lake Natron is ook de thuisbasis van enkele endemische algen, ongewervelde dieren en andere vogels. Tienduizenden andere watervogels kunnen in de buurt van het meer worden gespot, waardoor Lake Natron een topbestemming voor vogelliefhebbers in Afrika is.