Ruaha National Park

Het geheim van Tanzania

Misschien wel één van de mooiste safariparken ter wereld; het Ruaha National Park. Het op 2 na grootste park van Tanzania (na de Serengeti en Selous), is ruim 20.200 km2 groot. Het park dankt zijn naam aan de Great Ruaha River die door het park stroomt en zeer belangrijk is voor het wildleven in het park. Een netwerk van ruige paden loopt langs de Ruaha Rivier waar je nijlpaarden, ruim 10 duizend olifanten, koedoes, zebra’s, giraffes, jakhalzen en roofvogels kunt vinden. Het vogelleven is indrukwekkend, gezien er ruim 450 soorten zijn geteld.

Het park is een afgelegen gebied met een spectaculaire wildernis, onverstoord wildleven en een adembenemend landschap. Doordat het Ruaha National Park nog vrij onbekend is, is het er rustig en kan je volledig van de natuur en de vele dieren genieten. Deze spectaculaire wildernis zal je zeker bevallen wanneer je graag buiten de gebaande paden treedt.

Een spectaculair natuurgebied

Een enorme onaangetaste wildernis met verbluffende landschappen is de ideale bestemming voor hen die een echte ‘off-the beaten track’ ervaring willen opdoen. Het ruige landschap heeft een eigen karakter met rode heuvels, opgedroogde rivierbeddingen, open grasvlaktes afgewisseld met een dichte bebossing met als levensader de grote Ruaha Rivier.

Tijdens het droge seizoen zullen impala’s, waterbokken en sabelantilopen hun leven riskeren voor een slokje water. En het risico is aanzienlijk: in het struikgewas ligt geheid een leeuw, een cheeta of een luipaard op de loer. Je hebt hier dan ook een redelijk grote kans om getuige te zijn van een ‘kill’, ofwel jacht. Deze indrukwekkende reeks van grote roofdieren wordt versterkt door zowel gestreepte en gevlekte hyena’s en de met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde hond.

Hoewel het bekend is dat er meer dieren te zien zijn in het droge seizoen (juni – november) is het park ook in het natte seizoen (februari – juni) druk bevolkt door wild en heeft het een prachtige natuur met een gevulde rivier en bloeiende acacia’s, tamarindes en baobabs. Veel van de rivieren in Ruaha (o.a. de Mwagusi en de Mdonya) zijn zandrivieren.

De Great Ruaha River was altijd de enige rivier die het hele jaar stroomde. Echter in 1993 hield de rivier voor het eerst sinds mensenheugenis enkele weken op te stromen. In de jaren daarna zijn de droge perioden steeds langer geworden tot meer dan 100 droge dagen per jaar

Activiteiten

Het Ruaha National Park biedt verschillende opties. De meest voorkomende safari is de wildsafari, maar ga ook eens op een wandelsafari, bootsafari of een luchtsafari. Ook is de zonsopkomst en de zonsondergang een spektakel, waarbij je kunt genieten van de mooie uitzichten. ’s Ochtends sta je vroeg op voor een wandelsafari, ’s middags geniet je van een picknick midden in de natuur en als de schemering valt, ga je op verkenningstocht in de jeep. Dineer bij kaarslicht in de wildernis en hoor de geluiden van het wild op de achtergrond, waardoor uw ervaring compleet wordt.

We gaan de Ruaha River stroomafwaarts volgen van Msembe tot aan de Mwagusi Confluence over een afstand van ongeveer 20 km. Het is een geweldige route om te rijden. Nabij de brug van Ibuguziwa is een nijlpaarden poel die altijd een bezoek waard is. Je spot hier hoogstwaarschijnlijk ook krokodillen vanaf de oever.