Tarangire National Park

Een park om niet te missen

Het Tarangire National Park ligt op 115 km ten zuiden van Arusha en is een lang en smal park van 2850km2. De naam Tarangire is afkomstig van de Tarangire-rivier die door het park stroomt en is tijdens het droge seizoen de enige bron van water voor de wilde dieren uit de wijde omgeving.

De grote grasvlaktes die doorkruist worden door de rivier en (dan weer) worden afgewisseld met heuvelachtige landschappen, maakt een bezoek aan dit park tot een heel bijzondere ervaring.

Drinken bij de Tarangire-rivier

Het park kenmerkt zich door de vele olifanten, Baobab bomen en boomklimmende Afrikaanse Pythons (deze wurgslang behoort tot de grootste ter wereld en kan wel zes meter lang worden!). Olifanten houden zoveel van dit park vanwege de Tarangire-rivier en de beroemde Baobab bomen die voor een prachtig decor zorgen. Deze bomen kunnen tot wel acht meter breed en honderden jaren oud worden. De Baobab bomen geven de olifanten de zekerheid van water in het droge seizoen, omdat zij een speciale techniek hebben om het water uit deze bomen te halen.

Tijdens de droge maanden is de concentratie van de dieren rond de Tarangire-rivier bijna net zo divers als in de Ngorongoro krater. In deze periode kan je wel een groep van 250 olifanten bij elkaar zien en het park heeft hiermee dan ook de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Ook komen hier een aantal diersoorten voor die je niet in de grote parken in het westen zult zien, waaronder elanden, oryxen en giraffegazellen.

Seizoenen

De beste tijd voor een bezoek is van juni tot en met september/oktober. Hoewel de kuddes hier tot in maart blijven en de geboorte van duizenden kalveren een fantastisch gezicht is, maken regen, overvloedige vegetatie en de grote hoeveelheden insecten deze tijd minder geschikt voor het spotten van wild.

Een mooie locatie in het Tarangire National Park is het Silale-moeras. Dit is de meest noordelijke van de grote moerassen in het park die (gevoed door natuurlijke bronnen) het hele jaar door oases van sappig groen gras zijn. Veel van de dieren die je hier ziet, zijn bedekt met een laag modder omdat ze tot hun middel in het water hebben gestaan om de beste scheuten te bereiken. Ook tref je hier een groot aantal vogels aan, waaronder de steppe- en visarend, de maraboe en de witte pelikaan.