Mikumi National Park

‘Klein Serengeti’

Mikumi National Park ligt in oost-centraal Tanzania, ongeveer vier uur rijden vanaf Dar es Salaam en heeft een oppervlakte van circa 3.230 km2. Het nationaal park wordt aan het zuiden begrensd door het wildreservaat Selous. Samen vormen de twee parken een groot ecosysteem. Het landschap van het nationaal park Mikumi wordt vaak vergeleken met dat van de Serengeti, gezien de lange uitgestrekte savannes overeenkomsten tonen.

Het park bestaat uit twee verschillende delen: open vlaktes in het noorden en een beboste savanne in het zuiden, van elkaar gescheiden door de weg van Dar es Salaam naar Iringa. Door deze weg is het park goed toegankelijk.

Floodplains

Veel mensen komen speciaal naar Mikumi voor de floodplains (riviervlaktes). De vlaktes worden gekenmerkt door een harde laag zwarte klei, bekend als ‘black cotton soil’. De vlaktes hebben een grote bomenpopulatie, variërend van verscheidene soorten acacia’s en tamarindebomen tot Afrikaans zwarthout. De vegetatie is afhankelijk van het klimaat. Het klimaat in oost-centraal Tanzania verschilt van het noordelijke gedeelte van Tanzania.

De beste reistijd is van juni tot en met augustus/september, omdat de kans hierbij het grootst is om dieren te zien, de begroeiing minder dik is en de dieren vaak in de buurt van de drinkplaatsen te vinden zijn. De concentratie wilde dieren is erg hoog. Van gnoes, elanden en zebra’s naar wrattenzwijnen, gele bavianen en gevlekte hyena’s. Giraffes komen hier niet veel voor, maar wel grote groepen olifanten. En ook hier maak je kans om een luierende leeuw in een boom te zien. Een bezoek tijdens het natte seizoen (november – april) is ook zeker een bezoek waard, omdat het dan een toptijd is om vogels te spotten..

Wandel door de bossen van Udzungwa

Mikumi ligt ingeklemd tussen het Ulugurugebergte in het noorden, het Udzungwagebergte in het zuiden en Selous in het zuidoosten. Het is een uniek gebied met bergen‚ een tropisch regenwoud en watervallen. Er lopen vijf verschillende paden door de bossen en over de bergen, met verschillende moeilijkheidsgraden.

Wandel door het mooie bos naar de Sanje-waterval die maar liefst 170 meter naar beneden stroomt. Vanaf de watervallen heb je een prachtig uitzicht over de Rift Valley. Er zijn hier watervallen die naar Prins Bernhard zijn vernoemd. Deze wandeling is echt de moeite waard en kan gecombineerd worden met een bezoek aan een medicijnman en een vrouwengroep die mooie souvenirs maakt