Selous Game Reserve
(Nyerere National Park)

Rustige safari’s in het grootste
wildreservaat van Afrika

Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat van Afrika met een oppervlakte van 54.600 km² (Nederland is 41.543 km² groot).

Het park heeft zijn naam te danken aan Frederick Courteney Selous, een Britse wetenschapper, ontdekkingsreiziger en natuurbeschermer. Frederick ligt begraven in Noord-Selous.

90% Van Selous mag worden gebruikt voor de trofee jacht. Dit levert veel geld op en is volgens de beheerders nodig om het grootste natuurgebied van Afrika in stand te houden. De jachtvergunningen worden jaarlijks bepaald afhankelijk van het aantal dieren. Dit leidt vaak tot discussie met tegenstanders van de jacht.

Nyerere National Park en Selous Game Reserve

Het is wat verwarrend. Nyerere National Park ligt in het noordelijke deel van het Selous Game reserve. Het noordelijke deel (10%) van Selous werd in 2019 benoemd tot Nyerere National Park. Waar de jacht dus is verboden. En de inkomsten komen van toeristen die hier op safari gaan. De naam Nyerere komt van de eerste president van Tanzania Julius Nyerere.

Heel veel wild!

Het reservaat is vanwege z’n grote ecologische waarde door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Men schat dat hier de grootste concentratie aan wilde dieren leeft van heel Tanzania, met haar 65.000 olifanten, 130.000 waterbuffels en 100.000 wildebeesten. Ook de neushoorn komt hier nog voor, al heeft maar een handjevol reizigers de neushoorn gespot in Selous.

Verder zijn er grote aantallen giraffes, zebra’s, nijlpaarden, leeuwen en luipaarden. Daarnaast heeft Selous Game Reserve de hoogste concentratie wilde honden van Afrika. Dit in combinatie met de rust in Selous is een van de hoofdattracties van dit natuurreservaat. Door Selous loopt de grote Rufiji-rivier en door regelmatige overstromingen hiervan worden permanente meren gevormd, die weer een grote aantrekkingskracht hebben op de wilde dieren. De grote hoeveelheid watervogels in de rivierdelta is indrukwekkend. Ook leven in de rivieren veel nijlpaarden en krokodillen.

Lekker rustig kamperen

Om een goed beeld te krijgen van dit park heb je zeker een aantal dagen nodig. Kamperen is een geweldige ervaring; een rustige vroege gamedrive, lekker lunchen onderweg in de schaduw van een boom en ’s avonds napraten bij het diner, gemaakt door uw privékok. Ook kan je kiezen om te overnachten in een van de comfortabele safarikampen, prachtig gelegen aan de oevers van de rivier. Wanneer de zon ondergaat en een oranje gloed het landschap kleurt, komen de dieren in de schemer naar de oevers om te drinken voordat de nacht valt. Doordat het park niet echt centraal ligt (ca. zes uur afstand van Dar es Salaam), blijft het massatoerisme weg. Hierdoor heb je het gevoel vrijwel alleen te zijn in het grootste wildreservaat ter wereld!

In de lange regentijd van maart tot en met mei, als grote delen van de Selous onbegaanbaar zijn, zijn de meeste kampen gesloten. Ook in de korte regentijd van november tot en met januari is het helaas onmogelijk Selous te bezoeken in verband met onbegaanbare wegen.

Te voet of over water

Wat een bezoek aan Selous Game Reserve extra speciaal maakt, is dat je er verschillende zeer interessante activiteiten kunt ondernemen. Zo kan je het reservaat verkennen door middel van een wandelsafari onder begeleiding van een (gewapende) rancher of verken de vele kanalen en lagunes vanuit een boot en kom oog in oog met de vele nijlpaarden en krokodillen. Ook het uitbundige vogelleven is het beste te aanschouwen door middel van een riviertocht of wandelsafari.

Bestemmingen

Noord

Zuid